четвъртък, 24 март 2011 г.

Техно(ана)логии


Сега всичко ни е цифрово, HD, 3D, 4D и всякакво де. Дистанционни, клавиши, пароли, сложни думи, виртуалности и други илюзии... Аууу, 3D масажи предлагат вече, прочетох на някакъв билборд.
Записваме спомените си, вълненията си, запечатваме миговете си на твърди дискове и миниатюрни карти, четем електронни книги. Слагаме хартиени очила, за да изживеем триизмерно и четириизмерно по-реално нереалността. Очаквам скоро да посегнат и на театъра.
Знам, че технологиите ни улесняват, та чак до закърняване... Не съм против прогреса, и аз като всички останали се възползвам от неговите благинки. Но... В няколкогигабайтово пространство ли се побира животът ни?
Все по-често ми липсва аналоговият вариант на живота. Да пристигат картички от ваканциите на приятелите ми с Български пощи. Да отварям с нетърпение метална пощенска кутия, а вътре да ме чака писмо в плик и с марка. Да усещам мириса на хартия и да чувам как химикала скърца по нея. Фотоапаратите с лента, албумите и вълнението, когато ги разлиствам. Дори и удоволствието да скъсаш някой хартиен спомен е по-голямо, отколкото да натиснеш един единствен бутон. Може и да ви се стори смешно, но още имам работещ грамофон и плочи, прожекционен апарат и диапозитиви. Понякога ме връщат в моето детство (струва ми се, не беше толкова отдавна), когато нямаше хардуер и софтуер, а по-готина игра от „Стражари и апаши” в детските ни представи не съществуваше. Липсват ми аналоговите отношения между хората. Такива едни... естествено шарени, пъстри. Разговорите tête à tête, време за дълги срещи на живо, сълзи и усмивки, ама не тези, съставени от двуеточия и скоби и тебеширените слънца по асфалта.

5 коментара:

  1. Ех, за съжаление си права, че все повече се заравяме в нереалността. Самите ние се виртуализираме, а и на мен толкова ми липсват писмата. Не просто написани, а сътворени с любов и всеотдайност, цветните марки, мастилото...спомени, спомени невъзвратими.

    ОтговорИзтриване
  2. мисля, че все още можем да имаме своите аналогови моменти, щом ги искаме ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Аз ги изживявам пълноценно, но ми се иска да ги случваме тези моменти по-често. Една истинска усмивка изпращам заедно с тази :)

    ОтговорИзтриване
  4. Технологиите на са виновни. Всъщност основната им цел винаги е била да ни освободят време точно за "аналоговите неща". Друг е въпроса дали голяма част от хората знаят, какво да правят с освободеното време:)

    ОтговорИзтриване
  5. Не казвам, че са виновни, Влади. По-скоро имах предвид, че са изместили "аналоговите" неща. И ние заради удобството, което ни дава модерното, забравяме за тях.

    ОтговорИзтриване